Karrier

DUÁLIS GÉPÉSZMÉRNÖKKÉPZÉS SZOMBATHELYEN

 DUÁLIS GÉPÉSZMÉRNÖKKÉPZÉS SZOMBATHELYEN

A Vas megyei nagyvállalatok, köztük a BPW-Hungária Kft. részéről merült fel a helyi műszaki felsőfokú képzés igénye. 2013-ban elindult a szombathelyi duális gépészmérnökképzés előkészítése, amely a 2015/16-os tanévben indult el Szombathelyen a Nyugat-Magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Karán. A képzés felépítésében, indításában a BPW-Hungária Kft. a további 5 alapító céggel - Delphi Hungary Kft., EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft., iQor Global Services Hungary Kft., LuK Savaria Kft. Opel Szentgotthárd Kft. - együtt kulcsszerepet vállalt. A képzéshez az indítást követően további vállalatok csatlakoztak: Roto Elzett Certa Kft., Uniriv Kft., IMS Connector Systems Kft., SCHOTT, Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.

A BPW-Hungária Kft. - csaknem 3 éves előkészítő munka után - a 2015 szeptemberében indult képzésben évfolyamonként 8, jelenleg összesen 16 hallgató gyakorlati képzését biztosítja, és zajlik a következő évfolyamok beiskolázása. 

A szombathelyi gépészmérnök hallgatók a képzés teljes időtartamára kiemelt pénzbeli juttatásban – a különböző egyetemi ösztöndíjak mellett havi 76.000 Ft - részesülnek.

 

Hogyan lehet jelentkezni a képzésre?


A leendő hallgatók a duális képzésre két lépésben jelentkeznek. Elsőként - az adott évben megadott januári időpontig – a www.szombathelyigepesz.hu oldal jelentkezési felületén kell jelentkezniük a partnercégek közül maximum három megjelölésével. Ezt követően a vállalati felvételi interjúra kerül sor, amelyen a megjelölt vállalatok szakemberei elsősorban a jelentkező motiváltságára, készségeire és képességeire kíváncsiak. Az interjút követően a cégek rövid időn belül értesítést küldenek a pályázóknak az eredményről.

Ezután a diákok – a kétlépcsős felvételi folyamat második lépéseként – az adott évben megadott központi felvételi eljárás jelentkezési határidejéig jelentkeznek a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi gépészmérnöki BSc alapszakára (www.felvi.hu).

FONTOS INFORMÁCIÓ! A Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi karai 2017. február 1-től az ELTE részeként működnek tovább. A felvételizők még a Nyugat-magyarországi Egyetemre jelentkeznek (a www.felvi.hu oldalon NYME TTMK), azonban az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (Savaria Egyetemi Központ, Szombathely) iratkoznak majd be, és ott létesítenek hallgatói jogviszonyt.

A duális képzésben való részvétel feltétele, hogy a hallgató mind a vállalati felvételi interjún, mind pedig az egyetemi felvételi eljárásban felvételt nyerjen.

 

Miért érdemes a duális képzésre jelentkezni?

Ezt a képzési formát a hagyományos BSc-képzéseknél lényegesen hosszabb, összesen 24 hét/tanév vállalati gyakorlat, valamint a partnervállalatok és a hallgatók közötti sokkal szorosabb kapcsolat jellemzi. A 12 hét egyetemen zajló elméleti oktatás 8 hét gyakorlati oktatással váltakozik a hallgató által választott vállalatnál. A duális képzés kiemelt célja a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeinek összehangolása, ami azt jelenti, hogy a hallgatók olyan tudást kapnak az egyetemen, amelyet később a munkaerőpiacon valóban hasznosítani tudnak. A diákok a legjobb gyakorlati szakemberektől tanulnak, a legújabb technológiákat, termelési folyamatokat ismerik meg, eközben az állami ösztöndíj mellett a velük szerződő cégtől kiemelkedő havi vállalati ösztöndíjat is kapnak. Ráadásul, ha az érintett folyamatosan jól teljesít, a végzéskor állásajánlat várhatja.

Miért érdemes a BPW-Hungária Kft.-t választani a duális képzés keretében?


Profilunk a vontatott futóművek gyártása a közúti és a mezőgazdasági felhasználók számára. Fő technológiai területeink a forgácsolás, a hegesztés és a szerelés.
Ezért a tanulmányok során kiemelkedő fontossággal bírnak a következő területek: termékek tervezésének folyamatai, termékek gyártásának tervezési folyamatai, speciális hegesztési ismeretek, forgácsoló megmunkálási technológiák, robottechnika, szerelési eljárások, minőségbiztosítási folyamatok, LEAN ismeretek, folyamatszemlélet, projektmunka, környezetvédelem, munkavédelem és korrózióvédelmi ismeretek.

A szombathelyi gépészmérnökképzésről az érdeklődő diákok és szüleik a Facebook oldalunkon, a www.facebook.com/szombathelyigepesz vagy a www.szombathelyigepesz.hu oldalon folyamatosan friss információkat szerezhetnek.