Karrier

DUÁLIS GÉPÉSZMÉRNÖKKÉPZÉS SZOMBATHELYEN

 DUÁLIS GÉPÉSZMÉRNÖKKÉPZÉS SZOMBATHELYEN

A Vas megyei nagyvállalatok, köztük a BPW-Hungária Kft. részéről merült fel a helyi műszaki felsőfokú képzés igénye. 2013-ban elindult a szombathelyi duális gépészmérnökképzés előkészítése, amely a 2015/16-os tanévben indult el Szombathelyen.

A szombathelyi Savaria Egyetemi Központ 2017 januárjától az Eötvös Loránd Tudományegyetem égisze alatt működik tovább. A képzés felépítésében, indításában a BPW-Hungária Kft. a további 5 alapító céggel - Delphi Hungary Kft., EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft., iQor Global Services Hungary Kft., LuK Savaria Kft. Opel Szentgotthárd Kft. - együtt kulcsszerepet vállalt.

A képzéshez az indítást követően további vállalatok csatlakoztak: Roto Elzett Certa Kft., Uniriv Kft., IMS Connector Systems Kft., SCHOTT, Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft., Ziehl-Abegg Kft., MAM-Hungária Kft.,Autoliv Kft., Ames Hungária Kft.

A BPW-Hungária Kft. - csaknem 3 éves előkészítő munka után - a 2015 szeptemberében indult képzésben évfolyamonként 8, jelenleg három évfolyamon összesen 17 hallgató gyakorlati képzését biztosítja, és zajlik a következő évfolyamok beiskolázása. 

A szombathelyi duális gépészmérnök hallgatók a képzés teljes időtartamára kiemelt pénzbeli juttatásban – a különböző egyetemi ösztöndíjak mellett átlagosan havi nettó 82.000 Ft - részesülnek.

Hogyan lehet jelentkezni a képzésre?

A leendő hallgatók a duális képzésre két lépésben jelentkeznek. Elsőként - 2018.január 29-ig - a www.szombathelyigepesz.hu oldal jelentkezési felületén kell jelentkezniük a partnercégek közül maximum három megjelölésével. Ezt követően a vállalati felvételi interjúra kerül sor, amelyen a megjelölt vállalatok szakemberei elsősorban a jelentkező motiváltságára, készségeire és képességeire kíváncsiak. Az interjút követően a cégek rövid időn belül értesítést küldenek a pályázóknak az eredményről.

 

Ezután a diákok – a kétlépcsős felvételi folyamat második lépéseként – 2018. február 15-ig jelentkeznek az Eötvös Loránd Tudományegyetem szombathelyi gépészmérnöki BSc alapszakára a www.felvi.hu felületén.

A duális képzésben való részvétel feltétele, hogy a hallgató mind a vállalati felvételi interjún, mind pedig az egyetemi felvételi eljárásban felvételt nyerjen.

Miért érdemes a duális képzésre jelentkezni?

Ezt a képzési formát a hagyományos BSc-képzéseknél lényegesen hosszabb, összesen 22hét/tanév vállalati gyakorlat, valamint a partnervállalatok és a hallgatók közötti sokkal szorosabb kapcsolat jellemzi. A 12 hét egyetemen zajló elméleti oktatás 8 hét gyakorlati oktatással váltakozik a hallgató által választott vállalatnál. A duális képzés kiemelt célja a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeinek összehangolása, ami azt jelenti, hogy a hallgatók olyan tudást kapnak az egyetemen, amelyet később a munkaerőpiacon valóban hasznosítani tudnak. A diákok a legjobb gyakorlati szakemberektől tanulnak, a legújabb technológiákat, termelési folyamatokat ismerik meg, eközben az állami ösztöndíj mellett a velük szerződő cégtől kiemelkedő havi vállalati ösztöndíjat is kapnak. Ráadásul, ha az érintett folyamatosan jól teljesít, a végzéskor állásajánlat várhatja.

 

Miért érdemes a BPW-Hungária Kft.-t választani a duális képzés keretében?

Profilunk a vontatott futóművek gyártása a közúti és a mezőgazdasági felhasználók számára. Fő technológiai területeink a forgácsolás, a hegesztés és a szerelés.
Ezért a tanulmányok során kiemelkedő fontossággal bírnak a következő területek: termékek tervezésének folyamatai, termékek gyártásának tervezési folyamatai, speciális hegesztési ismeretek, forgácsoló megmunkálási technológiák, robottechnika, szerelési eljárások, minőségbiztosítási folyamatok, LEAN ismeretek, folyamatszemlélet, projektmunka, környezetvédelem, munkavédelem és korrózióvédelmi ismeretek.

A szombathelyi gépészmérnökképzésről az érdeklődő diákok és szüleik a Facebook oldalunkon, a www.facebook.com/szombathelyigepesz vagy a www.szombathelyigepesz.hu oldalon folyamatosan friss információkat szerezhetnek. Érdemes ellátogatni a Savaria Műszaki Intézet honlapjára is, hogy teljes képet kapjanak az intézményről és a képzés hátteréről: http://smi.inf.elte.hu/.