Hírek

Technológiai fejlesztéssel növeli termelését a ...

2017.07.14.
Technológiai fejlesztéssel növeli termelését a BPW Hungária Kft.

Szombathely, 2017. július., (MTI) - A gyártási technológia folyamatos fejlesztésével, a hatékonyság javításával szeretné növelni termelését a nehéz gépjárművek futóműveinek, futómű alkatrészeinek gyártásával foglalkozó szombathelyi BPW-Hungária Kft., amely a német BPW csoport második legnagyobb gyártóbázisa - közölte az MTI-vel a cég új ügyvezető igazgatója.

Mándli Péter július elsejétől irányítja a több mint 1400 embert foglalkoztató céget, amelynél 1998 óta dolgozik különböző pozíciókat betöltve, és most a nyugdíjba vonult Brumbauer Józseftől vette át a vezetői posztot.


A gépészmérnök és közgazdász diplomával is rendelkező új igazgató hangsúlyozta: a középtávú terveikben az szerepel, hogy olyan gépeket és berendezéseket állítsanak a termelésbe, amellyel a hatékonyságot növelni tudják. Tájékoztatása szerint a BPW-Hungária Kft. évente 3-4 milliárd forintot fordít gépi beruházásra, technológiai fejlesztésekre. Hozzátette: az elmúlt tíz évben az infrastrukturális beruházások értéke pedig elérte, sőt meghaladta a 10 milliárd forintot.


A BPW-Hungária nehéz pótkocsi futóművek és futóműrendszerek, valamint agrár pótkocsi futóművek és futóműrendszerek gyártásával foglalkozik. Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint 2016-ban 150 ezer darab tengelyt gyártottak, 9 százalékkal többet, mint a megelőző évben.


A mezőgazdasági gépek futóműveinek gyártása az árbevétel 20 százalékát adja jelenleg. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy ezt az üzletágat bővíteni szeretnék, mivel 1996 óta a cégcsoporton belül ennek a termékcsoportnak a fejlesztő részlege is a szombathelyi gyárban működik, és a nemzetközi értékesítését is innen szervezik és irányítják. Megjegyezte, hogy 2017 áprilisától a közúti gépjármű termékcsoporton belül a nehéz pótkocsik kormányzott futóműveinek fejlesztését is rájuk bízták, ezzel bővültek a fejlesztő részleg feladatai. Szavai szerint a BPW cégcsoport által az elmúlt 119 évben beadott 400 önálló szabadalomból négy már Szombathelyen született az utóbbi évek alatt.


Az ügyvezető ismertette, hogy a mezőgazdasági futóművek értékesítéséből az idén 42 millió eurós bevételt terveznek, 2020-ra szeretnék a 60 millió eurót elérni, nagyobb távlatban pedig a 100 millió eurós bevétel a cél.
A BPW-Hungária Kft. idei üzleti tervében 80 milliárd forint árbevétel szerepel, 2016-ban még 73 milliárd forint, 2015-ben 70 milliárd forint volt az árbevétel. A cég termékei 97 százalékát külföldön értékesíti, legismertebb vásárlóik a Krone, a Fliegl, a Kögel és a Schmitz. A BPW futóművei az amerikai kontinens kivételével a világ szinte minden országába eljutnak. Európában minden negyedik teherautó és pótkocsi Szombathelyen gyártott futóművel közlekedik - jegyezte meg Mándli Péter.


Az igazgató kitért arra, hogy cégüknek egyre inkább szembe kell néznie a térséget érintő munkaerőhiánnyal, hegesztő szakmunkásokat, CNC-gépkezelőket, gépszerelőket, lakatosokat most is fel tudnának venni. A cég a szakember utánpótlás érdekében 2008-tól aktívan bekapcsolódtak a szakmunkásképzésbe, egyik kezdeményezője, majd alapítója volt például a duális gépészmérnök-képzésnek - emlékeztetett.